Skip to content
vrouw laat bloed testen in verband met diabetes

Heeft u diabetes? Verzorg uw mond dan extra goed!

Heeft u diabetes? Dan is het extra belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Mensen met diabetes hebben namelijk een grotere kans op gebits- en tandvleesproblemen.  En die kunnen weer tot verdere complicaties leiden. Het is belangrijk om te voorkomen dat u in een vicieuze cirkel van behandelingen terecht komt. Wij vertellen u waar u op moet letten en waar u mee te maken kunt krijgen.

 

Veel voorkomende klachten voor mensen met diabetes

Bij mensen met type 1 of type 2 diabetes is de bloedsuikerspiegel aan de te hoge kant. Dit kan voor hun mondgezondheid nare gevolgen hebben. Zij hebben sneller kans op gaatjes, een droge mond, schimmelinfecties en extra tandplak. Dit leidt vervolgens weer naar tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis). Door de slechte doorbloeding herstellen deze ontstekingen minder snel.

 

Waarom komt ontstoken tandvlees vaak voor bij mensen met diabetes?

Ongeveer eenderde van de mensen met diabetes heeft last van milde tot ernstige tandvleesontsteking. Dit heeft te maken met te hoge bloedsuikers. Hierdoor zit er meer suiker in het speeksel, wat leidt tot de groei van bacteriën in de mond. Deze bacteriën creëren extra tandplak, waardoor het tandvlees geïrriteerd of ontstoken raakt. Het tandvlees wordt gezwollen, oogt rood en bloedt snel en u krijgt last van een slechte adem of vieze smaak in de mond. In de ergste gevallen breidt de ontsteking uit naar het kaakbot, daardoor kunnen de tanden los gaan zitten. Wilt u meer lezen over ontstoken tandvlees? Dan hebben wij daar nog een interessante blog over geschreven.

 

Hoe voorkomt u problemen met uw mondgezondheid bij?

Om uw mondgezondheid op peil te houden is voorkomen beter dan genezen. Heeft u diabetes dan is het extra belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Om u op weg te helpen hebben wij deze tips voor u onder elkaar gezet, zodat u op de hoogte bent wat u kunt doen:

 

  • Poets uw gebit minimaal 2 keer per dag voor 2 minuten lang met fluoridetandpasta;
  • Gebruik tandenstokers of ragers om de tandoppervlakten tussen uw tanden schoon te houden;
  • Rook niet;
  • Eet en drink maximaal 7 momenten per dag;
  • Heeft u meerdere eetmomenten per dag nodig, omdat u uw bloedsuikerspiegel op peil moet houden? Dan kunt u het beste een keer extra uw tanden poetsen;
  • Moet u tanden of kiezen laten trekken? Zorg er dan voor dat u van tevoren voldoende eet, na de verdoving kunt u dit een aantal uur niet goed doen;
  • Kom minstens twee keer per jaar op controle, om zo eventuele klachten te voorkomen en om deze in een vroeg stadium te behandelen.
  • Ga minimaal 2 keer per jaar naar de mondhygiëniste om gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Heeft u diabetes of last van problemen aan uw gebit? Aarzel niet!

Neem contact op met Tandartspraktijk Hoge Weide Leidsche Rijn door te bellen naar 030 200 67 63, een mail te sturen naar info@tandartspraktijkhogeweide.nl of door een afspraak in te plannen op onze website. Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.