Skip to content
vrouw heeft 2 tandenborstels vast

Help! Welke tandenborstel moet ik kiezen?

U neemt de verzorging van uw gebit serieus en u poetst trouw twee keer per dag uw tanden. U maakt al jaren gebruik van een handtandenborstel. Is dat erg of wordt het tijd voor een elektrische tandenborstel? Op het moment dat u online of in de winkel op zoek gaat naar de beste tandenborstel krijgt u een zee aan mogelijkheden voorgeschoteld. De hoeveelheid verschillende tandenborstels en opzetstukjes is enorm. Hoe weet u nu welke u moet kiezen? In deze blog helpen wij u een stapje verder.

 

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

De eerste stap is het kiezen tussen een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Wij adviseren eigenlijk iedereen om elektrisch te poetsen. Een elektrische tandenborstel maakt namelijk meer poetsbewegingen dan u met een handtandenborstel voor elkaar krijgt. U haalt met een elektrische tandenborstel ook meer tandplak weg. Een handtandenborstel kan wel weer handig zijn wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent.

 

Elektrische tandenborstel

Kiest u er voor om elektrisch te gaan poetsen? Dan verbreedt u uw keuze in het soort tandenborstel dat u kunt kopen. Zo bestaan er verschillende opzetkopjes voor dit soort tandenborstels, zoals een sonische of roterende opzetborstel.

 

Sonische opzetborstel

Een sonisch opzetborstel werkt perfect voor iemand die een handtandenborstel is gewend. U kunt dezelfde bewegingen maken die u normaal ook met uw oude tandenborstel maakt. De vorm is ook vaak hetzelfde. De borstelkop pulseert en vibreert en maakt daarmee meer bewegingen per minuut.

 

Roterende opzetborstel

De meeste elektrische tandenborstels hebben een roterende kop. Dit opzetstuk bevat een ronde borstel die op hoge snelheid roteert. Door middel van de snelheid van de roterende borstel, wordt er ook meer tandplak verwijderd. Bij deze opzetborstel hoeft u alleen de kop van de borstel op uw tand of kies te zetten.

 

Functies van elektrische tandenborstel

Let ook goed op de verschillende functies die een elektrische tandenborstel met zich meebrengt. Zo kunt u er één kiezen met een poetsdruksensor. Deze sensor geeft aan wanneer u te hard met de kop van uw borstel op uw tand of kies drukt. Sommige elektrische tandenborstels hebben een timer. Deze gaat elke 30 seconden af of na twee minuten af. Zo weet u precies dat u lang genoeg heeft gepoetst.

 

Fan van gadgets? Kies de smart tandenborstel

Momenteel bestaan er ook smart tandenborstels. Deze werken via bluetooth. Zo kunt u de tandenborstel koppelen aan een app, waarbij u inzage krijgt in uw poetsgedrag. De app geeft aan hoe u optimaal uw tanden kunt poetsen. Een leuke gadget voor de echte liefhebbers van technologie.

 

Wanneer kunt u uw opzetborstel vervangen?

Wij adviseren om elke drie maanden uw opzetborstel te vervangen, als deze niet eerder is beschadigd. Omdat het gebruik van een opzetborstel persoonlijk is, adviseren wij dan ook om een opzetborstel te gebruiken die het beste bij u past. Heeft u last van gevoelige tanden en bloedend tandvlees? Dan raden wij aan om een zachte borstel voor gevoelige tanden te gebruiken.

 

Weet u niet waar u moet beginnen?

Neem dan contact op met uw mondhygiënist. U krijgt dan advies op maat hoe u het beste uw gebit kunt verzorgen en onderhouden. Merkt u dat u ontstoken tandvlees heeft of pijn aan uw gebit? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 030 200 67 63, een mail te sturen naar info@tandartspraktijkhogeweide.nl of gebruik het contactformulier op onze website.