Skip to content
Blije jonge vrouw met zonnebril op kijkt naar de camera en geniet van de zon en krijgt vitamine d binnen

Wat is de invloed van vitamine D op uw mondgezondheid?

Wist u dat vitamine D niet alleen essentieel is voor de gezondheid van uw lichaam, maar dat het ook belangrijk is voor de gezondheid van uw gebit? Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat we deze vitamine voldoende binnenkrijgen. Maar hoe weet u nu of u genoeg vitamine D tot u neemt en hoe herkent u het tekort? 

 

Het belang van vitamine D

Zodra wij te veel zon tot ons nemen en ons onvoldoende beschermen, kan deze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Toch kan de zon ook heel goed voor u zijn. Het stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D en dat hebben wij nodig om ons lichaam en onze mond gezond te houden, maar waarom?

Vitamine D heeft een aantal verschillende functies in ons lichaam. Het zorgt niet alleen voor onze bloeddrukregeling en spierkracht, maar ook voor de opname van calcium uit voeding (bron). Dat is weer ontzettend belangrijk voor de gezondheid van onze mond. Calcium versterkt namelijk onze botten en zorgt voor een sterk gebit.

 

Houd uw vitamine D niveau goed op peil

Er bestaan simpele en gezonde methodes om uw vitamine D niveau goed op peil te houden. Zo kunt u 30 minuten zonlicht per dag opnemen om al op het juiste niveau te zitten. Hierbij is het wel belangrijk dat u uw gezicht en armen blootstelt aan de zon. Anders wordt er geen vitamine opgenomen. De zon biedt ons namelijk al tweederde van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D aan. In de zomerperiode is het voldoende om 15 minuten in de volle zon te zitten.

De vitamine komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen als noten, spinazie, zeewier, vis, vlees, eieren en volle melkproducten. Het is ook aan te raden om minimaal twee keer per week vis te eten, waarvan één keer per week vette vis zoals zalm.

 

Tekort aan vitamine D

Wanneer u een tekort heeft aan vitamine D kan dit nare gevolgen hebben voor uw mondgezondheid en uw lichaam. Door het tekort wordt de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vergroot en ontstaat bij kinderen de kans op kaaskiezen. Hierbij wordt het glazuur onvoldoende gemineraliseerd tijdens de ontwikkelingsfase van het gebit. De kiezen krijgen een geelbruine verkleuring en worden daarom ook kaaskiezen genoemd. Dit soort kiezen zijn extra gevoelig voor gaatjes en brokkelen sneller af door slijtage. Warmte, kou en zoetigheid geven vaak extra pijnklachten.

Verder kan een tekort leiden tot een vermindering van botdichtheid van de kaak en andere gewrichten in het lichaam. De kans wordt vergroot op uitval van tanden en infecties. Verder zijn er risicogroepen die door een tekort meer open staan voor aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen tot vier jaar, zwangeren, mensen die te weinig buiten komen of hun huid bedekken en mensen met overgewicht.

 

Symptomen van Vitamine D tekort

Een tekort aan Vitamine D is niet alleen nadelig voor het gebit en uw botten, maar steeds meer onderzoeken geven aan dat deze vitamine nodig is voor meerdere processen in uw lichaam. Zo zorgt deze vitamine ervoor dat de juiste mineralen uit voeding worden opgenomen en ingebouwd kunnen worden in het gebit.

Enkele symptomen die opspelen bij een tekort aan vitamine D zijn:

  • Vaak gaatjes in tanden/kiezen
  • Tandvleesontsteking
  • Vermoeidheid
  • Winterdip of depressie
  • Spierpijn, spierkrampen of spiertrillingen
  • Angstaanvallen
  • Pijn in de botten/gewrichten

 

Heeft u last van tandvleesontsteking of gaatjes? Neem dan contact met Tandartspraktijk Hoge in Weide Leidsche Rijn

Heeft u last van gevoelige tanden en/of bloeden tandvlees? Dan adviseren wij u contact met ons op te nemen. Wij plannen graag een afspraak met u in om te kijken wat wij voor u en uw gebit kunnen betekenen.