Skip to content
Blije man kijkt in de spiegel terwijl hij zijn tanden poetst en ontstoken tandvlees voorkomt in Leidsche Rijn

Ontstoken tandvlees? wees er snel bij!

Hoe bewust bent u van uw gebit? In Nederland besteden wij over het algemeen veel tijd aan een goede mondhygiëne. Wij letten op onze voeding en poetsen regelmatig onze tanden. Toch zijn er veel mensen die regelmatig last hebben van bloedend tandvlees en een geïrriteerd gevoel in de mond. Herkenbaar? Dit is een teken van ontstoken tandvlees (gingivitis) en dient serieus genomen te worden. In dit artikel leest u wat de oorzaken en gevolgen van ontstoken tandvlees zijn en geven wij tips hoe u dit kunt voorkomen.

 

Vergevorderde ontstoken tandvlees (parodontitis)

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 10% van de Nederlandse bevolking kampt met ernstige tandvleesontsteking en dat dit alleen maar meer toeneemt naarmate wij ouder worden. Zo hebben in de periode 2007 – 2014 bijna 14% van meer dan 3 miljoen aanvullende verzekerden vanwege ernstige tandvleesontstekingen, een aanvullende verzekering afgesloten. Parodontitis is een vreselijke mondaandoening die serieuze schade kan aanrichten en waarbij zeer kostbare behandelingen uitgevoerd moeten worden. Het is dus belangrijk dat u het niet zover laat komen en dat begint bij het herkennen van een beginnende tandvleesontsteking.

 

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Ontstekingen aan het tandvlees kunnen ontstaan door bacteriën die zich in het tandplak bevinden. Tussen de tanden en het tandvlees zit een ruimte waar deze bacteriën gaan nestelen en als deze niet worden weggepoetst, zullen de bacteriën zich uitbreiden. De ruimtes worden dieper en de ontsteking verspreid zich. Een goede mondhygiëne is essentieel om dit te voorkomen. Stress, roken en een erfelijke aanleg kunnen ook een rol spelen bij een chronische tandvleesontsteking.

 

Gevolgen van ontstoken tandvlees

Als de mondhygiëne niet beter wordt, breidt de ontsteking zich verder uit. Hoe dieper de bacteriën de ruimte ingaan, hoe dichter  de bacteriën bij het kaakbot komen. Zo kan dit leiden tot de verdwijning van het kaakbot, waardoor uiteindelijk uw gebit los gaat zitten (dit groeit nooit meer terug). In zeldzame gevallen kunnen bacteriën zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreiden, waarbij hart- en vaatziekten ontstaan. Dit zijn echter wel de meest ernstige gevallen bij grote verwaarlozing van uw mondgezondheid.

 

Voorkomen van ontstoken tandvlees is beter dan genezen

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u uw mond goed schoon houdt. Poets, stook en flos regelmatig en doe dit op de juiste manier. Hiernaast kan het van belang zijn dat u stopt met roken, uw weerstand op peil houdt en ervoor zorgt dat u een stressvrij leven leidt. Laat uw gebit ook regelmatig controleren door uw tandarts en mondhygiënist. Wij kunnen al vroegtijdig problemen signaleren en verhelpen en u instructies geven over hoe u zelf uw mond goed schoon houdt.

 

Heeft u last van bloedend of geïrriteerd tandvlees? Dan kunt u een afspraak inplannen bij Tandartspraktijk Hoge Weide

Het is belangrijk om uw gebit op de juiste manier schoon te houden. Het kan zijn dat u poetst en stokert, maar alsnog ontstoken tandvlees hebt. De tandarts en/of mondhygiënist signaleert dat en geeft tips om dat te verbeteren. Heeft u last van ontstoken tandvlees? Of een vieze adem? Of verkleurde tanden? Of andere problemen in uw mond? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Hoge Weide.