Skip to content

Tandvlees behandeling

Tandvlees behandeling bij de mondhygiënist

In onze praktijk vinden wij gezond tandvlees is super belangrijk voor een stralende glimlach! Door een tandvlees behandeling te doen d.m.v. een screening, kunnen wij de conditie van uw tandvlees bepalen. Het is belangrijk om te weten dat gezond tandvlees roze van kleur is, strak om je tanden en kiezen ligt, niet bloedt en geen pijn hoort te doen. Maar als je wel last hebt van pijnlijk of bloedend tandvlees, dan kunnen dit tekenen zijn van tandvleesproblemen.Vaak is dit een teken van ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Het is van groot belang om dit op tijd aan te pakken, omdat de ontsteking zich anders kan verspreiden naar het kaakbot, wat kan leiden tot parodontitis. Als parodontitis niet behandeld wordt, kan dit permanente schade aan je gebit veroorzaken en zelfs leiden tot tanduitval. Neem contact op met onze tandarts of mondhygiënist om problemen op een vroeg stadium te herkennen en behandelen.

Heb ik een tandvlees behandeling nodig?

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor gezonde tanden en tandvlees. Tandartsen en mondhygiënisten gebruiken de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI) om de conditie van het tandvlees in kaart te brengen. Dit systeem geeft een score tussen 0 en 4 om de gezondheid van het tandvlees aan te duiden.

Score 0: Gezond tandvlees; Als het tandvlees gezond is, heeft de patiënt geen tandvlees behandeling nodig. Dit is de ideale score.

Score 1: Oppervlakkige ontsteking; Wanneer het tandvlees oppervlakkig ontstoken is en bloedt, dan heeft de patiënt een score van 1. De behandeling hiervoor bestaat uit het geven van instructies over de mondhygiëne.

Score 2: Tandsteen aanwezig; Wanneer er tandsteen aanwezig is bestaat de behandeling uit het verwijderen hiervan. 

Score 3- : Diepe pockets zonder teruggetrokken tandvlees; Als er pockets van 4 tot 5 mm diep zijn zonder teruggetrokken tandvlees en met lichte aantasting van het kaakbot, dan krijgt de patiënt een score van 3-. Bij deze score wordt een tandvlees meting uitgevoerd en wordt het ontstoken tandvlees behandeld door de mondhygiënist.

Score 3+ : Diepe pockets met teruggetrokken tandvlees; Als er pockets van 4 tot 5 mm diep zijn met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot, dan krijgt de patiënt een score van 3+. Bij deze score wordt een tandvlees meting uitgevoerd en wordt het ontstoken tandvlees behandeld door de mondhygiënist.

Score 4: Pockets van 6 mm diep of meer; Er is sprake van een ernstige aantasting van het kraakbot. Er moet een tandvlees meting worden uitgevoerd en ontstoken tandvlees wordt behandeld door een mondhygiënist. Het kan zijn dat er een vervolgafspraak wordt ingepland met een chirurg of parodontoloog indien noodzakelijk.

 

ontstoken tandvlees oftewel gingivitis

Wat doen ze tijdens een tandvlees behandeling?

Bij een tandvlees behandeling onderzoekt de mondhygiënist de conditie van het tandvlees met behulp van een pocketsonde. Deze sonde wordt tussen de tand en het tandvlees (de pocket) geschoven, om het hele gebit te onderzoeken op ontstekingen en tandsteen. Na het onderzoek stelt de mondhygiënist een behandelplan op. Meestal zijn er twee initiële behandelingen nodig om de worteloppervlakken per tand of kies grondig te reinigen.

 

Wat gebeurt er daarna?

 

Zes weken na de laatste initiële behandeling komt u terug om de mondhygiëne te evalueren en indien nodig aan te passen. Drie maanden daarna komt u terug om te kijken of uw tandvlees conditie is verbeterd. Tijdens dit bezoek zal de mondhygiënist nazorg uitvoeren en uw gebit opnieuw reinigen. Op basis van deze evaluatie kan de mondhygiënist inschatten hoe vaak u het beste terug kunt komen om uw mondhygiëne optimaal te houden.

Openingstijden
Maandag
09.00 – 20.00
Dinsdag
09.00 – 20.00
Woensdag
09.00 – 17.00
Donderdag
09.00 – 17.00
Vrijdag
09.00 – 17.00
Zaterdag
Op afspraak
Zondag
Gesloten

Tandarts voor het hele gezin

Wij staan dagelijks voor u klaar voor complete mondzorg voor het hele gezin.